Kirkolliskokouksen istuntosali

Kirkon parlamenttiin uudistajia kaikista hiippakunnista

Artikkeli on luettavissa myös ruotsiksi.

Kirkon uudistajat menestyivät hyvin tiistaina 11. helmikuuta pidetyissä kirkolliskokousvaaleissa. Kirkolliskokous on kirkon ylin päättävä elin. Tulkaa kaikki -liikkeen suosittelemilta listoilta pääsi yhteensä 40 edustajaa, yhteensä vaaleilla valituilla edustajia on kirkolliskokouksessa 96. Nämä edustajat haluavat edistää esimerkiksi kaikkien parien vihkimistä kirkossa. Tuloksiin voi tutustua tarkemmin kirkon yhteisillä vaalisivuilla

Iloitsemme, että suosittelemiamme, liberaaleja ehdokkaita meni läpi kaikista hiippakunnista. Nämä vaalit olivat ensimmäiset, kun uudistusmielisiä valitsijayhdistyksiä löytyi kaikkialta Suomesta”, iloitsee liikkeen koordinaattori, dosentti Vesa Hirvonen. “Huomionarvoista on, että valituista papeista yli puolet jakavat tavoitteemme tasa-arvoisen avioliiton edistämisestä kirkossa. Kun valituista edustajista lasketaan mukaan myös esimerkiksi puoluelistojen liberaalit, avioliittokysymys voi edistyä toivomaamme suuntaan tällä kaudella”, analysoi Hirvonen. 

Valituista papeista 21/32 on Tulkaa kaikki -liikkeen suosittelemia ja valituista maallikoista 19/64. Porvoon, Espoon ja Kuopion hiippakunnissa uudistusmieliset listat saivat kaikki papiston paikat. Porvoo ja Espoo loistivat myös maallikkolistoillaan: Porvoossa En kyrka för alla -lista sai kaksi kolmesta paikasta ja Espoon Toivoa on -lista sai neljä seitsemästä paikasta. Helsingin hiippakunnassa Tulkaa kaikki -lista saavutti puolet kirkolliskokousedustajapaikoista ja on näin ollen Helsingissä ylivoimaisesti suurin ryhmä. Mikkelissä Tulkaa kaikki -lista sai ensi kertaa läpi kaksi maallikkoedustajaa. Lapuan, Oulun, Tampereen ja Turun hiippakunnista valittiin myös useita liberaaleja edustajia.

Hirvosen mukaan uudistusmielisten eteneminen kertoo positiivisesta muutoksesta kirkossa. “Vuonna 2005 perustettu liikkeemme on kasvanut merkittäväksi kirkkopolittiseksi vaikuttajaksi. Alusta asti liike on puolustanut mm seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia kirkossa, pappisnaisten yhdenvertaista kohtelua ja avoimempaa päätöksentekoa. Haluamme jatkaa työtä tasa-arvoisemman, ekologisemman ja tavallista seurakuntalaista puhuttelevan kirkon puolesta yhä tarmokkaammin. Vaalitulos antaa tähän erinomaiset edellytykset.

Lisätietoja: Tulkaa kaikki -liikkeen koordinaattori Vesa Hirvonen, 050 346 1084