Kirkko, kolmas sukupuoli ja kyborgit

Kirjoitus on julkaistu Tulkaa kaikki -liikkeen Kotimaa24-blogissa.

Tämän päivän (27.10.19) Helsingin Sanomien mielipidepalstan ylimpänä oli kirjoitus, jonka toivoisin jokaisen kirkosta vastuuta kantavan lukevan. Liikesivistysrahaston johtajat kirjoittivat:

”Muutosten nopeus asettaa valtavia haasteita yksilöille, yrityksille ja koko yhteiskunnalle. Yritysjohtajan pitää elää niin, että hän on kymmenen vuotta edellä muita. Hänen pitää ymmärtää yhteiskunnallisia muutoksia ja sitä, miten ne vaikuttavat yrityksen liiketoimintaan – sekä kyetä tulkitsemaan muutosta muille. Sama vaatimus koskee yrityksiä, koko yhteiskuntaa ja julkisia toimijoita.”

Vaikka kirjoittajat eivät mainitse kirkkoa, sama vaatimus koskee myös kirkosta vastuuta kantavia: piispoja, pappeja, muita työntekijöitä, luottamushenkilöitä, kaikkia kirkosta huolta kantavia. Meidän pitää ymmärtää muutoksia ja niiden vaikutusta – ja kyetä tulkitsemaan muutosta toisillemme.

Pikemmin kuin arvaammekaan tulee yhteiskunnassa hyväksytyksi kolmas sukupuoli. Se muutos on vielä pientä verrattuna teknologisen evoluution muokkaamaan ihmiseen. Kyborgeihin. Ja mihin vielä? Nyt tuskailtu kysymys avioliiton ulottamisesta samaa sukupuolta olevien välille on tulevaisuuden näkökulmasta peanuts. Jonain päivänä muistellaan kaiholla aikamme pieniä ongelmia.

Kirkko tarvitsee sopeutumista maailman muuttumiseen – mutta hallittua sellaista. Kirkon sanoma ei ole sidottu menneeseen maailmankuvaan, eikä sitä ole tarkoitettu vain menneelle maailmalle. Evankeliumi ylittää maailmankuvat ja on tarkoitettu tulevaisuudelle.

Kirkolliskokous- ja hiippakuntavaltuustovaalit lähestyvät. Asetu ehdolle.

Vesa Hirvonen
TT, dos.