Miten liike sai alkunsa – Puhe Tulkaa kaikki -liikkeen kymmenvuotisjuhlassa 24.10.15

Kymmenen vuotta sitten alkoi näyttää ilmeiseltä, että kirkko tarvitsi kasvojensa kirkastamista ja entistä ystävällisempää ilmettä. Kirkko oli näyttäytynyt ja näyttäytyi kylmältä. Edellisenä vuonna yksi piispoista oli joutunut eroamaan virastaan avioerokohun myötä. Seksuaalivähemmistöjen tilanne kirkossa polki paikallaan, piispainkokouksen työryhmä oli toiminnassa, mutta siitä ei kuulunut juuri mitään. Kesän alussa Kirkkohallitus valmisteli lausuntoa hedelmöityshoidoista. Asia kiinnosti minua, ja olin siitä puhelinyhteydessä silloisen kirkkoneuvos Seppo Häkkisen kanssa. Häkkinen selitti ystävällisesti tilannetta ja kertoi, että lausunto oli jäänyt Kirkkohallituksen täysistunnossa pöydälle. Ilahduin tästä, otaksuin, että lausuntoa haluttiin muuttaa sallivampaan suuntaan. Päinvastoin. Kävi ilmi, että Kirkkohallituksen täysistunto halusi tiukentaa sitä. Lopulta Kirkkohallitus antoi kirkon puolesta lausunnon, jossa hyväksyttiin ainoastaan avioparin omilla sukusoluilla tehdyt hedelmöityshoidot, ei siis luovutettujen sukusolujen käyttöä. Tämän kuultuani ymmärsin, että on turha odottaa muiden toimivan. On toimittava itse. Otettava itse vastuuta. On alettava vaikuttaa kirkossa. Erityisesti vaalien kautta.

Otin kesäkuussa 2005 yhteyttä muutamiin eri yhteyksistä tuntemiini henkilöihin, joilla ajattelin olevan energiaa tälle asialle. Tapasin Café Engelissä ensin Heikki Hiilamon, joka taisi tähän aikaan vielä olla Kirkon diakoniatyön johtajana. Seuraavaksi tapasin Café Engelissä kanttori Mari Lammisen, joka oli ollut kirkolliskokousedustajana. He olivat valmiita toimimaan. Sitten olin yhteydessä säveltäjä Petri Laaksoseen ja toimittaja Kaisa Raittilaan. Tapasimme tällä pienellä joukolla muutaman kerran kesän ja syksyn kuluessa Petri Laaksosen kodissa. Keskustelimme liikkeen tavoitteista ja toiminnasta. Myös nimestä. Löysin vanhasta sähköpostiviestistä liikkeen nimiehdotuksia: KIRKON UUDISTUS -liike, KIRKON OVET AUKI -liike, KIRKON AVOIMUUS -liike, KAIKILLE TILAA KIRKOSSA -liike, SILMÄT AUKI -liike. Ilmeisesti kokouksessa 14.9.2005 päädyttiin nimeen Tulkaa kaikki -liike. Valmistelimme uuden liikkeen perustavaa kokousta, joka päätettiin pitää Meritullin seurakuntakodissa 24.10.2005. Sinne kutsuttiin eri yhteyksistä tunnettuja ja tiedettyjä henkilöitä. Paikalle saapui 25 osanottajaa.

Kokouksessa päätettiin liikkeen perustamisesta. Ryhmä aktiiveja nimettiin toimintaryhmäksi, ja se alkoi valmistella liikkeen ohjelmaa ja toiminnan aloittamista. Ohjelmaa sorvattiin, toimintaperiaatteita ja kotisivuja mietittiin, julkisen toiminnan aloituspäiväksi päätettiin 15.3.06. Julkinen toiminta aloitettiin vesperillä Helsingin tuomiokirkon kappelissa. Liikkeen todettiin toimivan pääasiassa netissä, jossa liikkeen ohjelman saattoi allekirjoittaa ja antaa sp-osoitteensa. Toimintaryhmä alkoi vetää liikettä, erityisesti valmistautuen ensimmäisiin srk-vaaleihin syksyllä 2006.

Näin liike sai alkunsa.