Kuuluuko kirkon avaramielisen enemmistön ääni?

HS Päivän lehti 17.11.2018    |   Lukijan mielipide

Kuuluuko kirkon avaramielisen enemmistön ääni?

Äänestysprosentti seurakuntavaaleissa näyttää ennakkoäänestyksen perusteella entisestään laskevan. Tämä on huono uutinen tasa-arvoista vihkimistä toivoville.

Julkaistu:

Suurin osa kirkon jäsenistä kannattaa samaa sukupuolta olevien parien kirkollista vihkimistä. Joissakin seurakunnissa kirkkojen ovet on jo avattu sateenkaariparien vihkimisille, ja yhä useampi pappi vihkii kaikki parit.

Monissa seurakunnissa ei kuitenkaan vielä vihitä samaa sukupuolta olevia pareja.  Syynä on, ettei kirkolliskokous ei ole voinut tehdä vihkimiselle myönteistä päätöstä konservatiiviedustajien vastarinnan vuoksi. Konservatiivit ovat yliedustettuina kirkolliskokouksessa, koska noin 85 prosenttia kirkon jäsenistä ei äänestä seurakuntavaaleissa, jotka ovat sekä paikallisvaalit että valitsijamiesvaalit kirkolliskokoukseen.

Seurakuntavaaleissa ratkaistaan samaa sukupuolta olevien parien kirkollinen vihkiminen pitkälle tulevaisuuteen. Uudet luottamushenkilöt valitsevat maallikkojäsenet kirkolliskokoukseen, joka istuu 2020-luvun puoliväliin asti.

Äänestysprosentti seurakuntavaaleissa näyttää ennakkoäänestyksen perusteella entisestään laskevan. Tämä on huono uutinen tasa-arvoista vihkimistä toivoville, koska kirkon avaramielisen enemmistön ääni uhkaa jäädä kuulumatta. Vielä on kuitenkin mahdollista käyttää äänioikeuttaan hyvän asian puolesta.

Vesa Hirvonen

teologian tohtori, dosentti

Lahti