Tulkaa kaikki -vaalikirje 4/2022

Rakkaat ystävät, lämmin tervehdys, kun seurakuntavaalien ennakkoäänestyksen alkuun on kolme viikkoa!

Seurakuntavaalit ovat meille huipputärkeät, koska niissä valitaan paitsi päättäjät seurakuntiin myös maallikkovalitsijat tuleviin kirkolliskokousvaaleihin. Pyydämme kaikkia liikkeemme ihmisiä nyt aktivoitumaan ja auttamaan vaalityössä. Työ, jonka nyt teemme, kantaa vuosien päähän! Ensin kahdesta valtakunnallisesta happeningistä, sitten vaalityöstä paikallisseurakunnissa:

VALTAKUNNALLISET HAPPENINGIT

Seurakuntavaalikampanjan avaus Tulkaa kaikki -liikkeen valtakunnallisen vaalikampanjan avaus pidetään tiistaina,8.11. (ensimmäinen ennakkoäänestyspäivä) klo 18-18.30 verkossa osoitteessa https://us02web.zoom.us/j/84930355767?pwd=dG14eDJoMlVRZFNxOEdaYjQx
dHFQUT09


Ehdokas Mikael Jungner (Helsingin tuomiokirkkoseurakunta) ja ehdokas Ulla-Maj Wideroos (Närpes församling) käyttävät puheenvuoron. Ehdokas Eve Rämö (Korson seurakunta) esittelee vaaliohjelmamme. Kirkolliskokousedustaja Ville Kämäräinen juontaa. Tulkaa kaikki linjoille kuulemaan ja kannustamaan!

Valoa syksyyn: kynttilävartio kirkkojen porteilla Kirkkojen porteilla

eri puolilla maata järjestetään hiljaisia kynttilävartioita torstaina, 10.11. klo 19 tasa-arvoisen kirkollisen vihkimisen puolesta. Voisiko Sinunkin kirkkosi portilla olla kynttilävartio? Kootkaa porukka tai menkää kaksin tai yksin kotikirkon portille kynttilän, lyhdyn tai muun valonlähteen sekä pienen kyltin ”Kirkon ovet auki kaikille pareille” kanssa ja ottakaa kuva, jota voi jakaa somessa. Jos seurakunnassasi on jo tehty päätös tilojen antamisesta kaikkien parien vihkimiseen, kyltissä voi lukea vaikkapa näin: ”Kiitos, että tämän kirkon ovet ovat auki kaikille pareille”. Lisätiedot https://fb.me/e/2bYJk0uuQ ja kynttilävartion koordinaattorilta Paula Väliaholta, paula.valiaho@laurea.fi. Jos olette menossa vartioon, vinkatkaa asiasta vaikka paikalliselle lehdelle!

VAALITYÖ SEURAKUNNISSA

Nyt on aika aktivoitua kampanjoimaan. Koska seurakuntavaalien äänestysprosentti on ollut alhainen (2018 vaaleissa 14,4%), on jokainen ääni tärkeä. Tärkeintä onkin jokaisen kertoa omissa piireissään, miksi vaaleissa kannattaa äänestää. Verkostovaikuttaminen on nykypäivää!
Tässä muutamia kampanjointiesimerkkejä erityisesti ehdokkaille mutta myös apujoukoille:

1) Kerro olevasi ehdolla. On sitten kyse jalkapallojoukkueesta, nuorten porukasta tai hiekkalaatikkokavereista, kannusta äänestämään. Vinkkaa samalla, missä ja milloin pääsee äänestämään ja mitä merkitystä äänestämisellä on.

2) Lisää facekuvaasi Tulkaa kaikki -kehys. Lisätiedot https://tulkaakaikki.net/seurakuntavaalit-2022/kampanjamateriaalia/

3) Tee esite jaettavaksi. Omaa flyeria voi jakaa niin katukampanjoimalla kuin seurakunnan tiloissa (eri seurakunnissa on erilaisia ohjeistuksia). Kirkon mediapankki tarjoaa mm valmiit flyer-pohjat vaali-ilmeellä: https://mediapankki.evl.fi/vaalit . Tai tee ihan omanlainen!

4) Perusta nettisivu tai kampanjaprofiili someen. Facebook-sivu toimii julkisena sivuna ja kuvien jako on helppoa. Myös esimerkiksi wordpress-alustan kautta saa nettisivut tehtyä yksinkertaisesti. Vai onko potentiaalinen äänestäjäkuntasi enemmin Instagramissa tai TikTokissa? Keskitä kampanjointi sellaiseen paikkaan, jossa sinun on luonteva esiintyä ja jossa omat äänestäjäsi pyörivät.

5) Luo profiilia lehtinäkyvyydellä. Jos rahaa riittää, osta lehtimainospaikka. Ilmainen ja kätevä kampanjointitapa on kirjoittaa mielipidekirjoitus seurakuntalehteen tai paikallislehteen. Silloin voit nostaa myös itsellesi tärkeää vaaliteemaa esille luontevasti. Kirjoita tiiviisti, lyhyt mielipidekirjoitus menee läpi pitkää todennäköisemmin. Ehdokkaat ovat tervetulleita kirjoittamaan valtakunnallisesti kiinnostavista asioista Km24:n Tulkaa kaikki -blogiin. Ota yhteys Pentti Rauhalaan (ph.rauhala@gmail.com).

6) Kampanjoi tapahtumissa tai kadulla. Katukampanjointi on paras tapa tavoittaa uusia äänestäjiä. Keskitä katukampanjointi ennakkoäänestyspäiville äänestyspaikkojen läheisyyteen, esimerkiksi kirjaston tai kauppakeskuksen ulkopuolelle. Yleensä sisätiloissa ei saa kampanjoida. Lähesty ystävällisesti ”Hei, oletko ajatellut äänestää seurakuntavaaleissa? Nyt se on mahdollista, kun käyt kaupassa. Tässä olisi hyviä ehdokkaita.” Turvallisuussyistä on suositeltavaa kampanjoida porukassa.

7) Järjestä tempaus tai tapahtuma. Kuten yllä jo todettiin, Tulkaa kaikki -liike koordinoi 10.11. hiljaisia kynttilävartioita tasa-arvoisen vihkimisen puolesta. Lähtisitkö järjestämään vartiota omalla paikkakunnallasi? Vai sopisiko teille esimerkiksi seurakuntavaalien Erätaukodialogi (ks. https://www.eratauko.fi/mika-eratauko/)? Muista kertoa tapahtumasta myös paikallismedialle ja somessa. Kokoamme tietoja tapahtumista Tulkaa kaikki -liikkeen kampanjasivuille (https://tulkaakaikki.net/seurakuntavaalit-2022/vaalitapahtumat/), ilmoita tapahtumasi osoitteeseen tulkaakaikki@gmail.com. Kaikki tapahtumailmoitukset ovat samalla myös mainoksia paikallisesta toiminnasta.

8) Oman ja listan vaalimainonnan lisäksi kannusta yleisesti äänestämään. Kaveripiirissäsi on varmasti ihmisiä myös muista Suomen seurakunnista, jotka eivät ole vielä äänestäneet. Somessa kannattaa aktiivisesti jakaa tietoa äänestämisen tärkeydestä esimerkiksi levittämällä slogania: ”Levitä sanaa, äänestä tasa-arvoa kirkkoon,etsi ehdokas https://www.seurakuntavaalit.fi/vaalikone”. Ennakkoäänestyksen alla kannattaa laittaa äänestysmuistutuksia myös suorilla viesteillä esimerkiksi WhatsApissa tai vaikka postikortilla.

9) Lisää kampanjaideoita löytyy kirkolliskokousedustaja Katri Korolaisen pitämän ehdokaskoulutuksen tallenteesta ja materiaaleista. Voit katsoa koulutuksen tallenteen ja materiaalin liikkeemme kotisivuilta https://tulkaakaikki.net/seurakuntavaalit-2022/kampanjamateriaalia/

10) Alueellinen yhdyshenkilömme (https://tulkaakaikki.net/alueelliset-yhteyshenkilot/ ) auttaa tarvittaessa vaalityössä. Ota hänen yhteys, jollet tunne ketään seurakuntasi ehdokasta, mutta voit auttaa vaalityössä.

EHDOKASTIEDOT
Tulkaa kaikki -liike kokoaa edelleen tietoja uudistusmielisistä listoista (https://tulkaakaikki.net/seurakuntavaalit-2022/etsi-ehdokas/) mainostettaviksi uudistusmielisille äänestäjille. Ilmianna lista! Tiedot täydentyvät vaaleihin asti. Lista- ja ehdokastietoja löytyy myös kirkon vaalikoneesta (https://www.seurakuntavaalit.fi/vaalikone).

VAALIVALVOJAISET
Ehdokkaille ja ystäville jo tässä vaiheessa tiedoksi, että liikkeemme vaalivalvojaiset pidetään Helsingissä Ravintola Vltavassa (Elielinaukio 2, rautatieaseman vieressä) sunnuntaina, 20.11. klo 20-24 (keittiö sulkeutuu klo 22). Tulkaa kaikki!

Ystävät, mainostetaan ja äänestetään uudistusmielisiä ehdokkaita. Kirkko muuttuu, kun me muutamme sitä. Nyt on toiminnan aika!

Kristuksen kirkko on kaikille!

Valoa, iloa ja siunausta vaalityöhön ja syksyyn!

Tulkaa kaikki -liikkeen toimintaryhmä