Mielenilmaus Rovaniemen seurakunnalla

Tiedote: Mielenilmaus Rovaniemen seurakunnalla sujui rauhallisesti

Toukokuun 31.päivä Rovaniemen seurakunnan seurakuntakeskuksen eteen kokoontui viileään kevätiltaan noin viisitoista mielenosoittajaa sekä seurakunnan työntekijöitä. Kirkkovaltuutettu Miikka Keränen oli kutsunut mielenilmauksen koolle vastustaakseen kirkkoneuvoston maaliskuista päätöstä rajata esirukous samaa sukupuolta olevilta pareilta.

  • Kirkkojärjestyksen 1 luvun 4 §:n mukaan kirkon jäsenellä on oikeus päästä osalliseksi kirkon pyhistä toimituksista ja seurakunnan tarjoamista muista eduista kirkkolain ja kirkkojärjestyksen säännösten mukaisesti. Kirkon jäsenet ovat siten yhdenvertaisesti oikeutettuja saamaan palveluita seurakunnalta, jollainen esirukouskin on. Estämällä esirukouksen, Rovaniemen kirkkoneuvoston enemmistö toimii sekä kirkkojärjestyksen nimenomaisen säännöksen että piispainkokouksen selonteon vastaisesti, Keränen kertoo.

Mielenilmaus sujui rauhallisesti ja paikalle saapuneet keskustelivat yhdenvertaisuudesta ja seurakunnan päätöksenteosta. Sateenkaarilippu laitettiin keskuksen aitaan mielenilmauksen merkiksi: Mielenosoittajat halusivat puolustaa yhdenvertaisuutta seurakunnassa sekä erityisesti kaikkien parien oikeutta esirukoukseen.

Tapahtuma oli ennen kirkkovaltuuston kokousta. Ennen sen virallista alkua mielenosoittajat pyysivät sekä kirkkoherralta että kirkkovaltuuston puheenjohtajan lupaa käyttää pienen puheenvuoron. Valtuutettujen kahvihetken lomaan Keränen ja pastori Noora Tikkala lukivat valtuutettujen muistilistan, jossa pyydettiin muistamaan seurakunnan moninaisuus.

  • Muista kysyä itseltäsi, että minkä puolesta sinä teet töitä. Oletko rakentamassa seurakuntaa, joka toivottaa aidosti kaikki tervetulleiksi ja rakastaa lähimmäistään? Rakennatko sinä aitoja vai siltoja? kuului muistilistan viimeinen kohta.

Asiaan liittyen ei kokouksessa ollut päätöksiä, mutta Miikka Keränen jätti valtuustoaloitteen, jonka allekirjoitti myös muutama muu kirkkovaltuuston jäsen. Aloitteessa peräänkuulutettiin yhdenvertaisuuden edistämistä ja selvitettäviksi toimenpiteiksi esitettiin muun muassa Syrjinnästä vapaa alue -kampanjaan sekä 100 tasa-arvotekoa -kampanjaan osallistumista.

  • Vastaanotto tapahtumaamme ja puheeseemme oli hiljaisen hyväksyvää, eikä kovempia soraääniä kuulunut. Tosin pöydälleni oli jätetty Katekismus, jossa toivottiin minulle Kristuksen tuntemusta. Uskon, että 10 vuoden isoskokemuksella tunnen kyllä Vapahtajan ja tiedän, että kaikkien yhdenvertaisen kohtelun puolustaminen ja vaatiminen on Hänen opetuksensa mukaista., Keränen kommentoi.

Kirkkovaltuusto kokoontunee seuraavan kerran vasta marraskuussa, joten keskustelu aiheesta jatkuu enemmän kirkkoneuvostossa ja kahvipöydissä. Oulun hiippakunnan tuomiokapitulin päätöstä kirkkoneuvoston päätöksestä odotetaan yhä.


Lisätiedot ja yhteydenotot:

Miikka Keränen
+358 400 83 94 24
keranen.miikka@gmail.com