Aikataulu

Saat äänestää seurakuntavaaleissa 2018, jos olet kirkon 16-vuotta täyttänyt jäsen ja ollut jäsenenä viimeistään 13.8.2018.

  • Ennakkoäänestys 6.-10.11.2018

  • Vaalipäivä 18.11.2018

Mihin seurakuntaan kuulut?

Voit äänestää vain oman seurakuntasi ehdokasta. Kotiseurakunta riippuu  asuinpaikastasi. Jos et tiedä kotiseurakuntaasi, tai jos et ole varma, mikä se on,  voit etsiä seurakuntaasi täältä: Mihin seurakuntaan kuulun? 

Yhdet vai kahdet vaalit?

Jos seurakuntasi kuuluu useamman paikallisseurakunnan muodostamaan seurakuntayhtymään (näin on usein usein suuremmissa kaupungeissa ja kaksikielisillä paikkakunnilla), käydään samaan aikaan kahdet vaalit: Luottamushenkilöt valitaan valkoisella äänestyslipulla yhtymän yhteiseen kirkkovaltuustoon. Oranssilla äänestyslipulla äänestetään henkilöt paikalliseen seurakuntaneuvostoon. Useimmat ehdokkaat ovat ehdolla molempiin luottamustoimiin, mutta huomaa, että kumpaankin vaaliin ehdokkaille on arvottu erikseen ehdokasnumerot, joten älä piirrä samaa numeroa molempiin lippuihin, jos haluat äänestää samaa henkilöä molempiin tehtäviin.

Tarkista numerot ehdokasluettelosta. Ehdokasluetteloihin on yleensä merkitty ehdokkaiden numerot samoilla värikoodeilla, mitä käytetään äänestyslipuissakin: Oranssi paikalliseen seurakuntaneuvostoon, valkoinen yhteiseen kirkkovaltuustoon.

Jos seurakuntasi on itsenäinen yksikkö, ainoa päättävä elin on kirkkovaltuusto ja käytössä ovat vain valkoiset äänestysliput. Huomaat tämän jo siitä, että kaikilla ehdokkailla on vain yksi numero valkoisella pohjalla.

Mistä luottamustoimiin valitut henkilöt päättävät?

Nyt seurakuntavaaleissa  valittavat luottamushenkilöt päättävät seurakuntien taloudesta, toiminnasta, rahanjaosta, rekrytoinneista jne. He valitsevat myös edustajat hiippakuntavaltuustoihin ja kirkolliskokoukseen, joka päättää koko Suomen evankelis-luterilaisen kirkon yhteisistä linjauksista.

Käytä ääntäsi. Kirkko olemme me kaikki kirkon jäsenet yhdessä.

https://www.seurakuntavaalit.fi/aanestajalle/mista-seurakuntien-luottamushenkilot-paattavat-

Äänestäminen vaalipäivänä 18.11.

Vaalipäivänä voit äänestää ainoastaan oman seurakuntasi nimeämässä äänestyspaikassa. Etsi omasi täältä: https://www.seurakuntavaalit.fi/aanestajalle/aanestyspaikat

Kirkon vaali-infosivusto:

Äänestäminen seurakuntavaaleissa