Terveisiä kirkolliskokouksesta

Palailen tätä kirjoitellessani juuri Helsinkiin Turusta kirkolliskokousviikon jälkeen. Takana on viisi vuorokautta intensiivistä istumista täysistunnoissa, valiokunnassa ja ruokasalissa. Olin mukana varaedustajan ominaisuudessa, kun yksi varsinaisista maallikkoedustajista oli estynyt. Aiemmin olen toiminut kirkolliskokouksen jäsenenä yhden nelivuotiskauden.

Kirkolliskokoushan on siis kirkon ylin päättävä elin, joka tekee keskeiset kirkon oppia ja työtä koskevat päätökset ja linjaukset. Talous, hallinto ja lainsäädäntötyö ovat keskeisiä osia kirkolliskokouksen työtä. Tällä viikolla käsiteltiin monen muun asian muassa esimerkiksi seurakuntarakenteiden ja kirkon keskushallinnon uudistamista. Kirkolliskokous on aikoinaan päättänyt esimerkiksi pappisviran avaamisesta naisille.

Ensi syksynä järjestettävissä seurakuntavaaleissa valitaan kirkon paikallistason päättäjät, jotka pääsevät tulevaisuudessa äänestämään myös seuraavan nelivuotiskauden (2016-2019) kirkolliskokousedustajista. Tulevaisuudessa kirkolliskokous tulee linjaamaan monen muun asian ohella esimerkiksi mihin kirkon hupenevia rahoja suunnataan ja miten kirkko suhtautuu tasa-arvoiseen avioliittolakiin, jos sellainen Suomessa toteutuu.

Kirkolliskokouksen tämänhetkinen kokoonpano ei edusta kirkon jäsenistöä tasapuolisesti vaan konservatiiviset herätysliikkeet ovat sen kokoonpanossa yliedustettuina. Jotta kirkolliskokous edustaisi paremmin kirkon jäsenistöä, on tärkeää, että mahdollisimman moni kirkon jäsen äänestää ensi syksyn seurakuntavaaleissa ehdokasta, jonka tietää ajattelevan asioista kuten hän itse.

Tulkaa kaikki –liike mainostaa syksyn seurakuntavaaleissa sivuillaan ehdokkaita, jotka sitoutuvat liikkeen ohjelmaan, ja kannustaa ja auttaa kaikkia kirkon jäseniä asettumaan ehdolle vaaleissa.

Päättäviin elimiin tarvitaan kaikenlaisia kirkon jäseniä, tule mukaan vaikuttamaan!

Henrietta Grönlund
varakirkolliskokousedustaja
Helsinki

5 ajatusta aiheesta “Terveisiä kirkolliskokouksesta”

  1. Menin viime kirkkovaaleissa ehdolle tämmöisenä tavallisena kirkollisveron maksajana ja tulin myös Tulkaa kaikki -listoille. Täytyy sanoa, että nämä vuodet kirkkovaltuustossa on ollut sellainen ns. oppimiskokemus näistä tosiuskovaisista, että en todellakaan halua enää ehdolle. Täytyy nostaa hattua niille, jotka jaksavat olla tekemisissä ja vääntää asioista sellaisten ihmisten kanssa, joiden arvomaailma on mun mielestä suvaitsematon ja suoraan jostain pimeältä keskiajalta, ja jotka kaiken lisäksi ovat ehdottoman varmoja, että ovat aina oikeassa, ja mitenkä he voisivatkaan olla väärässä, koska ovat itse Jumalan kanssa samaa mieltä. Sellaisen kanssa on hieman vaikea keskustella, joka on sitä mieltä, että hänen mielipiteensä on itse Jumalan mielipide. Ja kun tämä oikeassaoleminen ei rajoitu vain ns. uskonasioihin, jotka ei sinänsä mun mielestä edes kuulu valtuustolle, vaan ihan kaikkeen, suhtautumiseen muihin ihmisiin, aloitteisiin reagoimiseen, ja aivan sivuosaan jää keskustelu seurakunnan investoinneista, suunnasta ja taloudesta! Mä koen, että olen osani tehnyt, tieto lisäsi tuskaa tässäkin tapauksessa, en halua enää olla srk-hallinnon kanssa tekemisissä, vietän vapaa-aikani mieluummin sellaisten ihmisten kanssa, joiden kanssa viihdyn ja harrastan jotain sellaista, joka ei saa mua säännöllisesti pyörittelemään silmiäni ”toi ei voi olla tosissaan” ja pelkäämään/toeamaan, että ehkä se just oli tosissaan.

    1. Kuulostaa tutulta aikojen takaa, siis omastakin elämästäni! Tuollaisia ehdottoman totuuden löytäneitä on kaikissa elämänpíireissä; erityisen surullista se on kirkollisen kielenkäytön maailmassa. Kun nyt siis olen ehdokkaana Keski-Lahden seurakunnassa Tulkaakaikki-listalla, niin saas näkee.. yritän oppia seilaamaan näidenkin kanssa..

  2. Henrietta Grönlund

    J-P, jaan tuntemuksesi. Tulkaa kaikki -liikkeen ohjelmassa pidetään tärkeänä yhteyden rakentamista eri tavoin ajattelevien välillä, mutta sitä on raskasta (ja usein mahdotontakin) tehdä yksipuolisesti ja -suuntaisesti. Haluan itse ymmärtää eri tavoin ajattelevia, mutta yhteyttä ei synny, jos he eivät halua ymmärtää tai edes kuulla minua.

    Onneksi näitä ääritapauksia on kuitenkin melko vähän, vaikka heillä onkin suhteettomasti valtaa kirkon päätöksenteossa. Monet eri tavoinkin ajattelevat kuitenkin haluavat rakentaa siltoja ja löytää yhteyttä, minulla on tästä paljon hyviä kokemuksia päätöksenteon eri tasoilta. Mutta juuri siksi, että pienellä joukolla on suhteettomasti valtaa, on tärkeää, että jaksamme vaikuttaa. Irvikuva armon ja rakkauden kirkosta on, että jokin pieni äärijoukko savustaa enemmistön pois.

    Ei luovuteta kirkkoa äänekkäälle vähemmistölle vaan yritetään saada kirkon jäsenten suuri (mutta hiljainen ja vaaleissa liian passiivinen) enemmistö äänestämään!

  3. Henrietta hei, meillä on näköjään sama ongelma, mutta käänteisesti. Kerrot, ettei kukaan toista maata oleva ole kiinnostunut edes kuulemaan mielipiteitäsi. Minulla on ollut sama ongelma yrittäessäni saada kontaktia Tulkaa kaikki –liikkeen edustajiin. Viime kirkolliskokousvaalien yhteydessä kontaktoin useimpia Helsingin Tulkaa kaikki –liikkeen maallikkolistan jäseniä, mutta yksikään ei vastannut. Myöskään yhteyshenkilöksi ilmoitettu ehdokas ei vastannut, vaikka erikseen pyysin häntä jeesaamaan, että voisin löytää edes yhden ehdokkaan, joka olisi halukas ajatustenvaihtoon.

    Voisi ajatella, että yhteydenottotavassani oli ehkä jotain vikaa, mutta jostain syystä kaikkien muiden listojen ehdokkaat vastasivat. Ei tarvinnut käydä kuin yksi tai kaksi nimeä läpi niin heti tärppäsi. Tähän dialogittomuuteen olen törmännyt pienemmässä mitassa harmittavan usein tämän jälkeenkin.

    Olisiko sinulla ehdotuksia siihen, miten dialogia voisi parantaa?

    Ystävällisin terveisin
    Mika Laiho
    KTM,FM

    1. Henrietta Grönlund

      Hei Mika,

      onpa tosi ikävä kuulla, että näin on käynyt!

      En valitettavasti osaa keksiä apuja siihen, miten ihmiset saisi vastaamaan posteihin paremmin. Ja jos olit halukas keskustelemaan nimenomaan vaaleihin liittyen, asia on tietysti jo vanhentunutkin.

      Mutta Tulkaa kaikki -liike järjestää säännöllisesti tapaamisia kaikille liikkeen piirissä oleville (muutaman kerran vuodessa, mutta kuitenkin; seuraava tilaisuus on joskus keväällä ja siitä tiedotetaan yleiskirjeessä ja näiden kotisivujen ajankohtaista -kohdassa.) Olet lämpimästi tervetullut tapaamisiin tutustumaan ja keskustelemaan!

      Ystävällisin joulunodotuksen terveisin,
      Henrietta

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *