Terveisiä kirkolliskokouksesta

Palailen tätä kirjoitellessani juuri Helsinkiin Turusta kirkolliskokousviikon jälkeen. Takana on viisi vuorokautta intensiivistä istumista täysistunnoissa, valiokunnassa ja ruokasalissa. Olin mukana varaedustajan ominaisuudessa, kun yksi varsinaisista maallikkoedustajista oli estynyt. Aiemmin olen toiminut kirkolliskokouksen jäsenenä yhden nelivuotiskauden.

Kirkolliskokoushan on siis kirkon ylin päättävä elin, joka tekee keskeiset kirkon oppia ja työtä koskevat päätökset ja linjaukset. Talous, hallinto ja lainsäädäntötyö ovat keskeisiä osia kirkolliskokouksen työtä. Tällä viikolla käsiteltiin monen muun asian muassa esimerkiksi seurakuntarakenteiden ja kirkon keskushallinnon uudistamista. Kirkolliskokous on aikoinaan päättänyt esimerkiksi pappisviran avaamisesta naisille.

Ensi syksynä järjestettävissä seurakuntavaaleissa valitaan kirkon paikallistason päättäjät, jotka pääsevät tulevaisuudessa äänestämään myös seuraavan nelivuotiskauden (2016-2019) kirkolliskokousedustajista. Tulevaisuudessa kirkolliskokous tulee linjaamaan monen muun asian ohella esimerkiksi mihin kirkon hupenevia rahoja suunnataan ja miten kirkko suhtautuu tasa-arvoiseen avioliittolakiin, jos sellainen Suomessa toteutuu.

Kirkolliskokouksen tämänhetkinen kokoonpano ei edusta kirkon jäsenistöä tasapuolisesti vaan konservatiiviset herätysliikkeet ovat sen kokoonpanossa yliedustettuina. Jotta kirkolliskokous edustaisi paremmin kirkon jäsenistöä, on tärkeää, että mahdollisimman moni kirkon jäsen äänestää ensi syksyn seurakuntavaaleissa ehdokasta, jonka tietää ajattelevan asioista kuten hän itse.

Tulkaa kaikki –liike mainostaa syksyn seurakuntavaaleissa sivuillaan ehdokkaita, jotka sitoutuvat liikkeen ohjelmaan, ja kannustaa ja auttaa kaikkia kirkon jäseniä asettumaan ehdolle vaaleissa.

Päättäviin elimiin tarvitaan kaikenlaisia kirkon jäseniä, tule mukaan vaikuttamaan!

Henrietta Grönlund
varakirkolliskokousedustaja
Helsinki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *